Chorvátske Vianoce

Chorvátske Vianoce
5 (100%) 1 vote

Podobne ako iné kresťanské štáty aj Chorváti oslavujú Vianoce. Avšak tie sa trochu líšia od tých slovenských.

Príprava na Vianoce sa v Chorvátsku začína už 13. Decembra na deň Sv. Lucie. V tento deň sa pripravuje vianočná pšenica. Gazdiné pripravia misku s vodou, do ktorej pridajú pšenicu. Tá sa následne položí na okno a nechá sa klíčiť do Vianoc. Ak pšenica pekne do Vianoc naklíči, nasledujúci rok bude bohatý a plodný. Na Štedrý deň sa potom pšenica presunie pod stromček. Po Vianociach sa vyklíčené zrno nasype vtákom.

Vianoce - Chorvátsko

V dávnej minulosti sa v Chorvátsku na Vianoce zdobil dom len z vonku. Až v polovici 19. storočia prišiel do Chorvátska zvyk zdobenia vianočného stromčeka z Nemecka. Stromček sa zvyčajné zdobí až 24. Decembra a asistuje pri tom celá rodina. Tento deň sa v Chorvátsku nenazýva Štedrý deň, ako u nás, ale “Badnjak”. Je to odvodené od tradície, kedy gazda na Štedrý večer naložil do ohňa veľké poleno tzv. “badnjak” a pokropil ho svätenou vodou. Drevo potom pomaly tlelo až do rána.




V Chorvátsku je Štedrý deň ešte pracovným dňom, ale skoro v každej firme sa pracuje kratšie a zároveň oslavuje. Dobrým zvykom býva, že šéf firmy pozve zamestnancov na Štedrý deň na obed. Na jedenie si dajú tradičný “bakalar”. Bakalar je po slovensky treska, ktorá sa sušená dováža zo severu Európy. Kedysi to bola najlacnejšia ryba a jedlo chudobných, no dnes je tradičnou špecialitou, ktorá sa pripravuje na rôzne spôsoby. Na Štedrý deň sa v Chorvátsku ľudia pôstia, no hladní neostávajú.

Kopački Rit v zime

Národný park Kopački Rit

Po večeri nasleduje tradičná polnočná omša. Ňou sa prakticky Vianoce v Chorvátsku len začínajú. Väčšinou bývajú kostoly preplnené a mnoho ľudí sa do nich ani nezmestí. Po omši si však všetci zaželajú „Sretan Božić“ – Šťastné Vianoce.

A kde sú darčeky? Tie si v Chorvátsku deti rozbaľujú až 25. Decembra ráno, podobne ako v Amerike. Prvý sviatok vianočný je tu veľkým sviatkom. Pri slávnostnom obede, kde sa zíde celá rodina nesmie nik chýbať. Na stole sa ako predjedlo objaví pršut – sušená šunka, tvrdý syr, domáca klobáska a rôzne druhy zeleniny či francúzsky majonézový šalát.

Vianočný stromček

Potom nasleduje buď polievka, alebo dalmátske sarme, čo sú vlastne závitky z kyslej kapusty plnené mäsovou plnkou varené s údeným mäsom. Ďalším jedlom je hlavný chod a to najčastejšie morka, jahňacina či teľacina so zemiakmi.

Sarme

Sarme

Na záver samozrejme nesmú chýbať koláče a torty. Typickými sú fritule, kroštule, orehnjača, makovnjača a iné. Nasledujúce dni sa navštevujú členovia širšej rodiny a priatelia navzájom, poprípade ľudia trávia čas prechádzkami v prírode.

Pohľadať ubytovanie v Chorvátsku

Instagram

michal

michal

zakladateľ portálu ochorvatsku.sk a vášnivý cestovateľ. Miluje online marketing a šport. Vo svojom voľnom čase sa rád učí novým veciam.
michal

Latest posts by michal (see all)

Komentáre

comments